Zuid-India – Een rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid

Zuid-India is de plek waar ik geboren en getogen ben. Ik heb voor persoonlijke en werkgerelateerde redenen door de meeste delen in de regio gereisd. Ik herinner me de weelderige groene landschappen, kleurrijke tempels, schilderachtige backwaters, grote steden, kruidentuintjes, theeplantages en imposante olifanten. Je verveelt je nooit als je daar bent en het rondlopen door de steden is een feest voor al je zintuigen. Een paar feitjes: Zuid-India is de traditionele regio van India. De kleuren, levendigheid en de aardige mensen in de regio zijn ongeëvenaard. De vijf staten Andhra Pradesh, Karnataka, Kerala, Tamil Nadu, Telangana en het kleine stadje Pondicherry vormen samen Zuid-India. De regio staat bekend om zijn onovertreffelijke natuur en schoonheid. De meerderheid van de mensen in Zuid-India spreken één van de vier grootste talen: Tamil (wat mijn moedertaal is), Telugu, Kannada en Malayalam.

Kali rivier in Karnataka India
Zuid Indiase tempel

Het kan me nog steeds verbazen hoe uniek elke staat in Zuid-India is. Kerala staat bijvoorbeeld bekend om zijn stranden, backwaters, meren, berglandschappen, watervallen en wildreservaten. Hierdoor heeft het de naam ‘God’s own country’ verdiend. Tamil Nadu staat bekend om zijn rijke architectuur en wordt ook wel het ‘Land van de Tempels’ genoemd. Er zijn maar liefst 33.000 oude tempels, velen zijn tenminste 800 tot 3500 jaar oud en zijn verspreid over de gehele staat. Je weet op het moment dat je landt dat je in Zuid-India bent. De kleding, de taal en het eten zijn erg anders dan in de rest van het land. De Zuid-Indiase vrouwen dragen een traditionele sari, een kledingstuk dat bestaat uit een doek met prachtige kleuren. Mannen dragen in Zuid-India vaak een dhoti, een wit rechthoekig stuk ongenaaide stof, vaak met een boord met felgekleurde strepen.

En het eten… Net als in de andere delen van India zijn kruiden een essentieel ingrediënt. Rijst is de basis en vis is een integraal component in de maaltijden van de Zuid-Indiase kust en kip is de koning van het vlees. Kokosnoot en kruiden worden overvloedig gebruikt in de Zuid-Indiase keuken. Het curryblad, een uniek kruid die in de meeste maaltijden gebruikt wordt, geeft een geweldige smaak die moeilijk te vinden is bij andere kruiden. De traditionele manier om je maaltijd te eten is door te zitten op de vloer terwijl je gerecht opgediend wordt in een bananenblad en je de schone vingers van je rechterhand gebruikt. Na de maaltijd was je je handen en wordt het gebruikte bananenblad aan het vee gegeven. Het serveren van eten op een bananenblad is een eeuwenoud gebruik; het geeft een unieke smaak aan je maaltijd en het is ook gezond. Tegenwoordig wordt het bananenblad nog vaak ingezet om eten aan gasten te serveren tijdens trouwerijen en andere vieringen.

Kruiden in India
Zuid Indiaase eten in bananenblad

Er is een brede diversiteit aan planten en dieren in Zuid-India, net als in andere delen van het land. De Zuidelijke regio is de thuisbasis voor een derde van de tijgerpopulatie en voor meer dan de helft van de olifantenpopulatie in India. Ondanks dat ik nog nooit een tijger in het wild heb gezien, zijn er olifanten in overvloed op de plek waar ik ben opgegroeid. Religie is nog steeds een groot onderdeel in het leven van Indiërs en Hindoeïsme is de grootste religie, direct gevolgd door de Islam en het Christendom. Hindoeïsme, vaak de oudste religie ter wereld genoemd, dateert uit de prehistorische tijd in India. En heb ik de Zuid-Indiase films al genoemd? Er is hier geen Bollywood, hoewel dit genre hier wel mateloos populair is. Onze regio heeft zijn eigen filmindustrie, één voor elke taal en veel populairder bij locals dan Bollywood.

Als je het mij vraagt is Zuid-India een plek die je echt gezien moet hebben.

Geschreven door Gopinath Jagadeesan – Eigenaar ‘Ga mee naar India’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *