Odisha Landkaart

ODISHA EN CHHATTISGARH TOUR

Route

Deze reis heeft de volgende bestemmingen:

Bhubaneswar → Puri → Mangaljodi → Gopalpur → Rayagada → Chatikona → Jagdalpur → Kanker → Bhoromdeo → Raipur

DAG 01: BHUBANESWAR

Aankomst in Bhubaneswar vliegveld.

Na aankomst staat een stadstour van Bhubaneswar op de planning, met een aantal prachtige tempels geclusterd rond de Bindusagar-tank. Van de oorspronkelijke 7000 dateren er nog slechts 500 uit de 7e eeuw tot de 11de eeuw na Christus. Hiervan is de meest opvallende de 11e-eeuwse Lingaraja-tempel, die het hoogtepunt van de Odisha-kunst (Orissa) viert; en de laat 10e-eeuwse prachtig versierde Muktesvara-tempel, die het einde markeert van de fase van de tempelbouw in Odisha (Orissa).

Bhubaneswar Odisha
SUN TEMPEL KONARK

PURI

Konark is de locatie van één van de meest spectaculaire voorbeelden van religieuze architectuur in de wereld. De Zonnetempel in Konark werd opgevat als een massieve strijdwagen die de Zonnegod over de hemel sleept door de macht van zeven prachtig gesneden paarden, staande op 24 wagenwielen – ingewikkeld gesneden – symboliseert de mars van de tijd, ligt in eenzame pracht omringd door stuifzand drie kilometer van de zee, maar oorspronkelijk was het dichterbij waarvoor het door Europese zeilers als navigatiepunt werd gebruikt en dat het de ‘zwarte pagode’ noemde.

Later in de middag bezoekt u de Jagannath-tempel in Puri, één van de meest heilige pelgrimsoorden in India. Deze 12e-eeuwse tempel is opgedragen aan Heer Jagannath – “De Heer van het Universum”. De houten figuren van de drie goden, Jagannath, Balabhadra en Subhadra staan ​​in het sanctorium, versierd en versierd door de hogepriesters.

CHILIKA LAKE / MANGALA JODI

Mangalajodi, Chilka Lake – Een enorm meer langs de oostkust van Odisha met prachtige eilanden, flamingo’s die waden in de ondiepe wateren en de lucht weergalmd met het getjilp van vogels van zover de Kaspische Zee, Aral Zee en andere delen van Mongolië, Centraal en Zuidoost-Azië, dat is de adembenemende schoonheid van het grootste brakwatermeer van Azië.

Chilika is rijk aan unieke flora en fauna en ondersteunt het levensonderhoud van meer dan honderdduizend gezinnen die er wonen en eromheen wonen. Winter is de beste tijd om Chilika te bezoeken, want in deze tijd van het jaar trekken meer dan 160 soorten trekvogels rond op de eilanden.

Chilika Bhubaneswar
Tribe Odisha

GOPALPUR

Raghurajpur :De grote attractie in Raghurajpur en nabijgelegen dorpen is dat de hele dorpsgemeenschap betrokken is bij het maken van een soort handwerk. Velen hebben zelfs nationale prijzen gewonnen voor hun werk. Er zijn iets meer dan 100 huishoudens en 300 handwerkslieden in het dorp.

Geleidelijk gaan we over naar de kleine dorpjes van de Saora-stammen die ook vermeld worden in de epische Ramayana. De Saora’s zijn bedreven in kunst, schilderkunst en handwerk. Ze gebruiken bomen, dieren, tribale mensen en exemplaren uit hun dagelijks leven als motieven voor de schilderijen. Ze hebben een kenmerkende sjamanistische cultuur waarin ze in boze geesten geloven en ze aanbidden, afgezien van talloze andere goden.

 

RAYAGADA

Rayagada is een district van weilanden, bossen, watervallen en valleien, dicht bewoond door kleurrijke etnische en tribale groepen. De landschappelijke schoonheid en het erfgoed op het land is een onontgonnen paradijs. De systematische relatie tussen mens en natuur is een lust voor het oog voor een buitenstaander. Een wijk met vele charmes, het is een sensatie voor de zoekende ogen met zijn eigen aantrekkingskracht.

De Kondh-stam – De Kondhs zijn één van de bekende stammen van Orissa die in de geschiedenis beroemd waren vanwege hun Meriah – Menselijk offer. Ze worden bijna overal in Orissa aangetroffen, maar zijn vooral geconcentreerd in grote aantallen in de districten Phulbani, Koraput en Ganjam. Het leven van Kondh zit vol festiviteiten. De belangrijke festivals zijn op het moment van zaaien en oogsten.

Paraja Tribe Odisha
Tribe Odisha

CHATIKONA

Bezoek de wekelijkse woensdagmarkt van de Dongriya Kondhas in Chatikona – Hier trekken de Dongariya Kondhas van hun dorpen de Heuvel af met bosproducten om te verkopen of ruilen met niet-tribals. Dongariya Kondhas zijn één van de oorspronkelijke etnische tribale groepen van Odisha die tot nu toe hun cultuur en traditie hebben behouden.

De familie Dongria is vaak nucleair, hoewel er uitgebreide families worden gevonden. Vrouwelijke familieleden worden beschouwd als activa vanwege hun bijdrage binnen en buiten het huishouden en vrouwen staan ​​op gelijke voet met de mannelijke leden bij het bouwen van een teelthuis. Vrouwen doen al het huishoudelijke werk, variërend van het halen van water uit de verre beken, koken, voedsel serveren aan elk lid van het huishouden tot het cultiveren, oogsten en vermarkten van producten op de markt. Hierdoor wordt de bruidsprijs aan haar ouders betaald als ze gaat trouwen, wat een opvallend kenmerk van de Dongrias is.

JEYPORE

Bezoek na het ontbijt de wekelijkse markt van Bondas in Onkudelli die op Donderdag plaatsvind. Breng ook de tijd door bij Duduma waterval en geniet van een spectaculaire uitzicht over de bergen en valleien dicht bij de natuur.

Bezoek vandaag ook het huis van de ongeveer 6000 leden van de beroemde Bonda-stammen – één van de meest fascinerende stammen van het land. Ze leven in de afgelegen heuvels en houden zichzelf geïsoleerd. Ze verbouwen rijst door het verplaatsen van de teelt en houden gedomesticeerde koeien en geiten. Ze zijn alleen te zien wanneer ze op de lokale wekelijkse donderdagmarkt komen verhandelen.

Gadaba Tribe Odisha
Kondh Tribe Odisha

JAGDALPUR

De Parajas zijn verdeeld in verschillende subgroepen, namelijk Sodia, Jadia en Parenga; elk van hen lijkt een afzonderlijke etnische groep te zijn. De Parajas hebben een aantal totemistische septen zoals Bagh-tijger, Bokda-geit, Netam-hond, Pandki-Dove en dergelijke, en het beschadigen of eten van het totemdier is verboden. In plaats daarvan moeten dergelijke dieren worden gerespecteerd. Ze aanbidden ook verschillende goden en godinnen die verblijven in heuvels of bossen.

Bezoek de wekelijkse markt van de Dhruva Tribes en de dropjes. Kom in aanraking met de lokale gemeenschap.Om hun hoge status onder de tribals van de regio te bewijzen, gaven ze er de voorkeur aan als Dhurva’s te worden genoemd, wat de status van een soort Mukhia (de dorpsleider) impliceert. Het zijn zeer kaste-bewuste mensen en mengen zich niet met stammen met een lagere status. De praktijk van polygamie, met meer dan één vrouw, komt vrij vaak voor. Net als andere tribale samenlevingen, genieten de vrouwen van Dhurva’s ook een hoge status en zijn ze aansprakelijk voor het grootste deel van het familieonderhoud. Normaal gesproken zijn mannen lethargisch en werken minder, behalve jagen, landbouw en bescherming van het gezin.

KANKER

Kanker – Genesteld in de bocht van de rivier de Dudh, een zijrivier van de Mahanadi en omlijst door een boog van heuvels, volgt dit pittoreske stadje rustig de routes die naar het binnenland leiden. Tegenwoordig is Kanker, een districtshoofdkwartier met een bevolking van 30.000 inwoners, voor het grootste deel van zijn geschiedenis een koninkrijk. Nakomelingen van de laatste heersende dynastie van de Chandravansh worden nog steeds gerespecteerd door een stad en stammenvolk die trots zijn op hun erfgoed.

Dhurwa Tribe Odisha
Odisha India

BHORAMDEO

De Baiga-stammen oefenen de verschuivende teelt in bosgebieden uit. Ze zeggen dat ze nooit de aarde hebben geploegd, omdat het zou zijn als krassen op de borst van hun moeder, en hoe kunnen ze mogelijk moeder vragen om voedsel te produceren van hetzelfde stukje aarde keer op keer – ze zou verzwakt zijn. Daarom woonde Baigas een semi-nomadisch leven, en beoefende Bewar-cultivatie (slash & burn) – uit respect, niet uit agressie. Tot vrij recent oefenden de Baigas ‘dahiya’ cultivatie, dat wil zeggen, schuine streep en verbranding.

Rijd naar Raipur vliegveld en neem de vlucht naar Amsterdam via Delhi.

                                       … Einde tour …