Pav – de beroemde witte punt onmisbaar in de maaltijd van een Mumbaikar

Wanneer je over Mumbai denkt, dan zijn er veel dingen die in je gedachten opkomen: De iconische Gateway of India, druk en chaotische straten, overvolle treinen en duizenden eten stalletjes. Toch is er één ding wat synoniem staat aan deze stad en overal te vinden is – ‘Pav’. Wat is ‘Pav’? Pav is een zacht en licht gezoet puntje vergelijkbaar met de witte punt die we hier in Nederland kennen. Het brood was geïntroduceerd door de Portugese. Mumbai was in de 16 en 17e eeuw een kolonie van Portugal en “Pav” is afgeleid van de Portugese woord voor brood Pão. In India kom je niet vaak eten tegen die met een Europees invloed, en wordt brood in het algemeen ook niet regelmatig gegeten in India. Toch zijn er uitzondering, waarbij Pav er één van is!

Het is niet overdreven om te zeggen dat Pav een onmisbaar ingrediënt is in het leven van een Mumbaikar! Er zijn talloze iconische gerechten in Mumbai waarbij Pav een onderdeel van maakt. Als eerste heb je de Vada Pav – niets anders dan een Vada – gefrituurde aardappel met kruiden geserveerd in een Pav. Vada Pav is zeer populair onder andere omdat het zo goedkoop is (15 Rupees oftewel 20 cent) en makkelijk te eten on-the-go. Je zal gedurende de dag zien dat mensen snel een Vada Pav kopen om onderweg naar huis of werk te eten. Het is ook populair om de Vada met Samosa of Bhajji (gefrituurde ui omhelsd door gekruide kikkererwtenmeel) te vervangen.

Overigens heb je ook Misal Pav – een lieveling ontbijtgerecht. Een curry gemaakt van spruiten en geserveerd met Pav zodat je alle lekkere saus kan opvangen. Als je een minder pittig variant hiervan wil probeer dan de Usal Pav!

 

 

Anda Pav is Pav geserveerd met eieren. Dit is een specialiteit vaak verkocht op trein stations of aan de strand. Sommige stalletjes maken verse omeletten en serveren dit met Pav. Of je kan kiezen voor een gekookt eitje met kruiden. Voornamelijk gegeten als 4uurtje.

Ook heb je Pav Bhaji – een iconisch Mumbai snack, ook voornamelijk gegeten als 4uurtje. Bhaji betekent groenten in Hindi. Pav bhaji bestaat uit gestampte groenten met veel kruiden en boter geserveerd met Pav. Het is India’s versie van een stampot! Een variatie van de Pav Bhaji is Masala Pav.

Indien je liever Pav met vlees eet is Kheema Pav een goede keuze. Lamsgehakt gekookt met kruiden is geserveerd met Pav.

Zin in zoets? Probeer dan Dabeli. Een zoetzuur aardappel gerecht geserveerd op een zacht Pav.

Er zijn ook simpele manieren om te genieten van een Pav. Maska Pav geserveerd in Iraanse cafes is een Pav met boter gesmeerd op beide kanten of de Chai Pav waarbij Pav samen met een kopje chai wordt geserveerd.

Al met al, bij een volgend bezoek aan Mumbai is één van de meerder Pav gerechten een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *