Nederlandse reiziger over haar unieke reiservaring naar India

“Kom je uit India, wow, daar zou ik ook wel naartoe willen gaan!”, is iets wat ik mijn hele leven heb gehoord.

Veel trips naar mijn familie toen ik jong was, waren bijzonder, maar het was altijd reizen met de familie centraal. Vorig jaar besloot ik om een grote reis te maken naar India met mijn vriend en zijn ouders. Zij komen uit Limburg en zijn nooit verder dan Europa geweest.

Mijn schoonouders waren al langer enthousiast over India en hadden al interesse om naar India te reizen. Toen ze het idee lieten vallen om naar India te reizen, dacht ik impulsief “ja waarom niet?”.

Ik kende het land voor mijn gevoel goed, ik was er al vaak geweest en wist te begrijpen hoe het land in elkaar zit, maar ik had toch stiekem een onderbuiksgevoel dat deze reis heel anders zou zijn. Deze keer was het een andere reis. Ik wilde de optimale combinatie tussen cultuur, ontspannen en reizen (en heb ook een beetje aan mijzelf gedacht, als ik toch het land anders wilde verkennen dan ook iets nieuws voor mij). Daarin moest ik rekening houden met het feit dat hoewel India een prachtig land is met veel indrukken, diversiteit, en levendigheid, het ook een land is van chaos en drukte. Ook wilde ik heel graag voor mijn schoonouders en vriend een goed doordachte reis samenstellen, zodat we wisten wat we konden verwachten.

Tijdens onze reis hebben we zowel Noord, als Zuid India bezocht. We begonnen in de meest drukke stad ter wereld als je het mij zou vragen: New Delhi. Daar heb ik mijn schoonouders in de diepte gegooid wat betreft het opdoen van indrukken. Vanuit daar zijn we met een privéchauffeur verder gegaan naar Agra, Jaipur, Pushkar en Udaipur en het was werkelijk ontzettend prachtig. Het allermooiste van de reis in Zuid India was in Thekkady in Kerala. Een prachtige plek midden in de natuur met bergen die kilometers lang strekken. We hebben bijzondere bezoeken gemaakt aan theeplantages waar we onder andere lokale mensen hebben kunnen spreken en leren kennen. Iedereen was zo vriendelijk, en zo nieuwsgierig naar mijn achtergrond, “je ziet er Indiaas uit, maar je komt hier niet vandaan” zeiden ze vaak en zo hadden we vaak lange gesprekken. De vriendelijkheid en interesse van de mensen is uitzonderlijk, en daar heb ik enorm van genoten.

Ik heb de reis eigenlijk met mijn Nederlandse gezelschap doorgebracht als “toerist,”  wat ook weer een hele andere rol was dan de rol toen ik vroeger familie ben gaan opzoeken. Dat is praktisch gezien een groot verschil; locaties en bezienswaardigheden zijn heel anders maar het gevoel was ook heel anders. Ik had de vrijheid om een land te ontdekken zoals ik in elk ander land zou kunnen doen. Ik kon heel even vergeten dat India het land is waar ik vandaan kom dat ik al meerdere keren heb bezocht. Zo heb ik bijvoorbeeld de Taj Mahal voor de tweede keer kunnen bezoeken, en nu tijdens de zonsopgang; wat ontzettend bijzonder was in vergelijking met vorige keer toen ik met een grote groep familieleden ben geweest. Ook de chaos, drukte, de prachtige steden en natuurgebieden heb ik op een andere manier ervaren. Ik wist niet dat het mogelijk was om een plek te ontdekken waar ik al zo vaak was geweest.

Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de plekken die we in Zuid-India hebben bezocht zoals Kerala en Tamil Nadu nieuw waren voor mij. In de nieuwe steden heb ik ook nieuwe gerechtjes kunnen proberen. Ik ben al met heel veel Indiaas eten bekend, maar ineens maakte ik kennis met nieuwe smaken (niet pittig!) door gebruik van verse kruiden uit spice plantations en verse chai vanuit de theeplantages. Het lekkerste nieuwe gerecht at ik toen wij onze overnachting hadden op een houseboat in Alleppey: een lekkere smeuïge curry met pompoen en linzen samen met een Malabar Parotta. Een verrassende combinatie die ik niet eerder had geproefd.

Ik kan vanuit mijn ervaring zeggen dat een land dat zo groot en divers is van alles wat heeft, en dat je elke dag weer iets nieuws zal ontdekken en ervaren.

Geschreven door Kirthana – Zij werkt in als Marketeer voor een internationaal bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *